Zelf naar de rechter voor geldvorderingen

Ook sportverenigingen hebben wel eens geld tegoed. En dan bedoelen we niet bijvoorbeeld openstaande contributie van één van de leden; nee, denk aan vorderingen op een collegasportvereniging of iets dergelijks. Als betaling alsmaar uitblijft is dat heel vervelend. Toch is het soms vrij eenvoudig om de centjes binnen te krijgen, met name voor bedragen tot plusminus € 4.500,00 is dit het geval.

Hierbij volgt een aantal tips:

  1. Geef Uw onwillige debiteuren nog 1 laatste kans. Schrijf een aangetekende brief waarin U sommeert te betalen binnen een bepaalde betalingstermijn. Ook kondigt U aan onherroepelijk naar de rechter te stappen als het geld dan nog niet binnen is.
  2. Als het vervolgens inderdaad tot een procedure dreigt te komen, kijk dan na of Uw vereniging eenrechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten. Juridische hulp kost U dan verder niks meer. U belt de verzekeringsmaatschappij op en alles wordt geregeld.
  3. Bij geldbedragen lager dan plusminus € 4.500,00 mag (en kunt) U de zaak zelf helemaal regelen. U komt dan bij de kantonrechter terecht. Een advocaat is hier niet nodig. De proceskosten blijven zo binnen de perken.

Procedure

U belt naar de griffie van de rechtbank voor een zogenaamd ‘dagvaardingformulier’.
Vervolgens stuurt U dit papier (met bewijsstukken, zoals contracten, brieven of facturen) naar het bevoegde kantongerecht. Dit is de woonplaats van de onwillige betaler. Na verdere uitwisseling van stukken, neemt de kantonrechter een beslissing.
Op deze wijze krijgt U Uw centen vaak snel en goedkoop binnen.