Sporten is gezond (?)

Heeft u enig idee hoeveel tijd de Nederlander gemiddeld per week actief aan sport besteedt? We zullen u maar snel uit de droom helpen. Het antwoord is: ongeveer anderhalf uur. Niet echt veel. Want sporten is immers hartstikke gezond, zo denken wij. Of niet?

Kritiek op sport

De laatste tijd hoor je steeds vaker het tegendeel beweren. Mensen die er voor hebben doorgeleerd, zijn plotseling erg kritisch. Citaat van een Leidse professor: “Het is nooit aangetoond dat sporters langer leven. Integendeel. Topsporters leven korter.” En bioloog Midas Dekkers heeft dezelfde mening: “Sport is gezond, hoor ik ook overal te pas en te onpas beweren. Nou, dat is dus het grootste misverstand van deze tijd, want sport is helemaal niet gezond. Voor de geest zeker niet -dat blijkt als je het gebrabbel van sportbeoefenaars op de televisie hoort- en voor het lichaam ook niet, want in Nederland alleen komen ieder jaar meer dan een miljoen sportblessures voor”. En hij vervolgt: “De mens bestaat pakweg 200.000 jaar, waarvan hij 199.900 jaar zonder sport heeft kunnen leven. Pas eind vorige eeuw vond iedereen het opeens nodig om te gaan tennissen en volleyballen. Vooral de laatste 50 jaar is sport een echte uitwas geworden.” En tenslotte: “Al de dieren, die het met zijn alle al een miljard jaar volhouden, doen niet aan sport, en denk je dat ze daarom minder gezond zijn?”

Overheidssteun

Op zijn zachtst gezegd toch een verrassende kijk op sport. Het zet je aan het denken. En of het klopt, kunnen we eigenlijk niet zo goed beoordelen. De heersende mening over sport is geheel anders, dat is evident. Duidelijk is ook dat de overheid (die toch ons aller welzijn dient te bewaken, niet waar?) een beleid voert dat volledig in tegenstelling is met de mening van Dekkers c.s..

Via allerlei voorlichtingscampagnes en subsidies worden we voortdurend aangespoord te gaan (of te blijven) bewegen. Sportaccommodaties worden gefinancierd met overheidsgelden en sportverenigingen ontvangen miljoenen. Zelfs worden tegenwoordig de werkgevers in ons land fiscaal gestimuleerd om de fitheid van de werknemers te bevorderen: denk aan de fiets van de zaak of aan allerlei speciale faciliteiten voor bedrijfsfitness tijdens werktijd.

Kortom, volgens de overheid is sporten wel degelijk gezond. Totdat het tegendeel is aangetoond, zit het (juridisch en fiscaal) dus wel goed met al die sportmiljoenen van de overheid.

Ons eigen doel is overigens 3 sportuurtjes per week. En voorlopig bevelen wij u dat ook van harte aan! Want een beetje sporten is toch gezond? Of niet soms?